Golf ve skvělém klimatu u Ženevského jezera

Golf ve skvělém klimatu u Ženevského jezera

Švýcarské městečko Montreux leží v jihozápadní části země u Ženevského jezera a obklopují ho hory vysoké přes 2 000 metrů. Jde o lázeňské centrum s mezinárodním věhlasem a se skvělými klimatickými podmínkami - na zdejší promenádě u jezera lze vidět subtropickou vegetaci. Montreux, kde žije 26 000 obyvatel, je ovšem známé i každoročním jazzovým festivalem.


Zdejší Golf Club Montreux spravuje nejstarší golfové hřiště v oblasti Ženevského jezera. Jeho historie je opravdu bohatá – hřiště zahájilo provoz v roce 1900, tehdy jako devítijamkové. Traduje se, že bylo založeno kvůli anglickým turistům, kteří se do této oblasti hrnuli, aby si užili zdejší příjemné počasí a nádherné scenérie.

V roce 1931 bylo hřiště rozšířeno na 18 jamek. Během druhé světové války však byla polovina hřiště vyhrazena na zemědělskou produkci. Když byly v roce 1964 k dispozici další pozemky, Donald Harradine (1911-1996, anglický architekt žijící u Lugana, autor více než stovky designů především ve Švýcarsku a Německu) byl pověřen přidat devět nových jamek a zmodernizovat ty stávající. Další zásah provedl o čtyřicet let později Ron Fream, který kompletně upravil layout, představil čtyři nové jamky a rozlehlé greeny. Výsledkem je hřiště slibující příjemnou procházku, ale i solidní golf v nádherném prostředí.

Hřiště s parem 72 není extrémně dlouhé, ze žlutých odpališť má 5 720 metrů a z červených 4 956 metrů. Je zcela rovinaté, ale přesto vaše golfové umění dokonale prověří. Fairwaye totiž zužuje řada vzrostlých stromů, jejichž krása vás často vyvede z koncentrace. Málokde můžete vidět kombinaci stoletých borovic, bříz, dubů a vrb. To vše ještě doplňují rozkvetlé louky a vinice v okolních kopcích.

Jednička je příjemný pětipar s širokou fairwayí, ideální na rozehrání. Poté přijde na řadu kratší čtyřpar, kde můžete bez problémů skórovat. Všeobecně všechny čtyřpary nejsou dlouhé, ale většinou se jedná o doglegy. Téměř každá jamka je lemována vzrostlými stromy na obou stranách, takže přesnost je v Montreux na prvním místě.

Veškeré plochy jsou perfektně upravené, takže svůj míč i po nepřesném odpalu bez problémů najdete. Greeny jsou obvykle velmi dobře chráněny, a to buď stromy, bunkery nebo vodou, případně kombinací všeho uvedeného. Bunkery ale nejsou hluboké a roughy nijak husté.

Čtyřka je krásný a snadno hratelný par 3 (120 metrů ze žlutých), přestože do hry vstupuje voda. Mnohem obtížnější je tříparová osmička a zejména pak čtrnáctka, protože má dobrou délku 164 metrů (ze žlutých) a žádný prostor pro chyby. Úroveň obtížnosti pak graduje, pětiparová patnáctka vyžaduje dvě velmi přesné a dlouhé rány, abyste se dostali přes jezero na green, vydýchat vás nenechá ani šestnáctka, což je nejdelší čtyřpar s 386 metry a s ďábelsky úzkou fairwayí. Sedmnáctka je poslední pětipar, kde zaútočit na green druhou ranou není snadný úkol, protože cestu komplikuje biotop.

Závěrečná osmnáctka s parem 4 také vyžaduje veškerou koncentraci. Odpal musí dopadnout na levou polovinu fairwaye, abyste mohli atakovat green chráněný jezerem a stromy. Poté už vás čeká příjemná terasa klubové restaurace nabízející skvělé místní speciality, ale i výhledy na Cornettes de Bise, Dents du Midi a rozmanité alpské štíty, které i v létě zdobí bílá čepice.

Samozřejmě nechybí driving range, kvalitní tréninkové plochy a bohatě zásobený proshop. Velkou výhodou je umístění mezi alpskými velikány, které v kombinaci s blízkostí jezera vytvářejí - na rozdíl od většiny sousedních hřišť - klimatické podmínky umožňující hru po celý rok. Rezervaci tee time můžete udělat přímo na www.golfmontreux.ch.

Věra Bechyňová