McIlroy je připravený na roli lídra. A soustředit se jen na Tigera? Pošetilé, zdůrazňuje

McIlroy je připravený na roli lídra. A soustředit se jen na Tigera? Pošetilé, zdůrazňuje

Ve svých 29 letech už není Rory McIlroy žádným zelenáčem. Ani pokud jde o Ryder Cup. V Paříži bude součástí evropského týmu už popáté a stejně jako předloni v Hazeltine by měl být znovu jedním z tahounů Evropy při snaze získat zpátky Ryderův pohár. Ještě v neděli byl Rory McIlroy svědkem show Tigera Woodse v East Lake. Hned potom sbalil kufry, nasedl do letadla a vydal se do Paříže, kde se pokusí společně s jedenácti kolegy družiny Thomase Bjørna splnit jeden úkol: porazit USA.


Před dvěma lety se to Evropanům nepovedlo. Hvězdami nabitý tým Spojených států přejel papírově slabší hráče družstva starého kontinentu 16,5:11,5 a po osmi letech se radoval z vítězství. Bujaré oslavy mohly propuknout naplno před domácími fandy. Tentokrát jsou USA hosté, a tak většinovou podporu v zádech budou mít hráči Evropy.

A to je něco, co musí Američanům dělat vrásky na čele. Vždyť 25 let v Evropě neslavili triumf. „Je to jako v ostatních sportech. Jsou venkovní zápasy, které jsou nesmírně těžké,“ míní McIlroy a je si vědom síly domácího publika. Pár desítek fanoušků Severní Ir rozproudil už při cvičném kole ve středu, kdy se mu povedlo jednu tribunu roztleskat.

Ale není to jen on, kdo s diváky během nelítostných bojů se soupeřem na hřišti často a rád komunikuje. Asi nejvýraznějším hecířem evropských fanoušků je v posledních letech Ian Poulter. V „kabině“ jsou zase lídry a motivátory Sergio Gracía nebo Henrik Stenson. Dohromady tvoří tým Evropy silný koktejl zkušeností a velkých osobností, kde najít jednoho šéfa bude složité. 

„Budu hrát takovou roli, kterou mi Thomas Bjørn přisoudí. Jsem si jistý, že budu jedním z lídrů,“ prohlásil McIlroy a přidal další jména, která by měla Evropu přivést k poháru. „Justin Rose – ještě nedávno světová jednička a čerstvý vítěz FedEx Cupu, Sergio García, Henrik Stenson. Tihle kluci hráli ve spoustě Ryder Cupů a dosáhli úspěchů jak individuálně, tak v týmových soutěžích. Já jsem jedním z nich a udělám všechno pro to, abych týmu pomohl,“ slibuje trojnásobný vítěz klání proti USA. 

Rory McIlroy (Foto: Profimedia)

Do kolika střetnutí zasáhne, lze zatím jen odhadovat. Poslední slovo bude mít vždy kapitán týmu Bjørn. S velkou pravděpodobností si ale McIlroy užije Ryder Cupu do syta a měl by nastoupit k čtyřem, možná dokonce k pěti utkáním. Otázkou zůstává, s kým se představí ve dvojici ve foursomech a fourballech.

„Předloni jsme s Thomasem Pietersem nehráli ani jedno cvičné kolo. Na poslední chvíli nás dali dohromady a ono to fungovalo. Vyhráli jsem tři zápasy. Snad i letos k sobě najdu parťáka, se kterým nám to půjde. Nic ale vyzrazovat nebudu, však sami uvidíte, s kým budu hrát v tréninkových kolech,“ nechtěl odtajnit možného partnera pro úvodní dva dny Ryder Cupu.

Nesmírně důležité bude pro Roryho kromě jiného také regenerace po náročném programu ve Spojených státech v posledním měsíci, kdy absolvoval tři ze čtyř turnajů Playoffs FedEx Cupu. „Myslím, že jsem napočítal 17 hráčů, kteří sem dorazili přímo z Tour Championship (poslední turnaj Playoffs, který měl dohrávku v neděli 23. září). Je potřeba dělat správné věci, abyste byli připravení na pátek.“

V týmu Evropy panuje před startem Ryder Cupu skvělá atmosféra, zleva Jon Rahm, Rory McIlroy, Thomas Bjørn a Sergio García (Foto: Profimedia)

Kromě něj přicestoval rovnou z Atlanty i Tiger Woods, čerstvý vítěz a majitel 80 titulů na PGA Tour. Právě on ve finálovém turnaji FedEx Cupu porazil v závěrečném kole McIlroye a generálku na Ryder Cup zvládl na jedničku. „Co dokázal v neděli, bylo úžasné. Skvělé pro golf. Ale tenhle týden je jen jedním z dvanácti. Nekoukáme na individuality. Chceme porazit tým USA. Soustředit se na jednoho hráče by bylo pošetilé,“ je přesvědčený McIlroy.

Zda se po pár dnech potkají na hřišti znovu tváří v tvář, je ve hvězdách. Jisto jistě by to ale byl souboj, který nemá obdoby. Souboj titánů.