Kousková po dvou kolech Czech Ladies Open ztrácí tři rány na čelo, cutem prošlo pět domácích golfistek

Sára Kousková
Kousková po dvou kolech Czech Ladies Open ztrácí tři rány na čelo, cutem prošlo pět domácích golfistek

Pět domácích golfistek, výhradně profesionálek, prošlo cutem při pátém pokračování Tipsport Czech Ladies Open a zahraje si nedělní finále Ladies European Tour v Royal Beroun Golf Clubu s prize money 300 000 eur.


Zatímco trojice Sára Kousková, Tereza Koželuhová a Tereza Melecká měla jistotu hned po dohrání sobotního druhého kola, Patricie Macková a Klára Davidson Spilková musely napjatě čekat na posun postupové hranice.

Ta se v průběhu dne dostala na celkový par a postupovalo 68 golfistek.

Sára Kousková zopakovala pátečních 69 ran, ale tentokrát v mnohem hladším stylu, se třemi birdie bez bogey, a před finále se dělí o 6. místo na celkových -6. Do top 30 se dostala Tereza Koželuhová (-3), ačkoli si začátkem kola připsala tři rány navíc. Birdie na sedmnáctce, dvojce a sedmičce ji vrátila zpět a ani bogey na osmičce už nic neměnilo na postupu členky berounského klubu, přestože 73 ran, to bylo o pět víc než v pátek.

Třetí jistotou se stala Tereza Melecká, která se oproti pátečním 74 ranám naopak o pět úderů vylepšila. V 69 (-3) za kolo bylo pět birdie a dvě bogey.

Řádné drama ovšem přichystaly sobě i domácím příznivcům služebně nejstarší i naopak nejmladší profesionálka.

Klára Davidson Spilková, která hraje domácí turnaj LET celkově už podesáté v kariéře, byla ještě čtyři jamky před koncem vzdálena na tři rány od předpokládanému cutu (par). Pak fantasticky zabrala a zahrála hattrick birde od šestky do osmičky a kolo zakončila parem na devítce a 71 ranami. 

Patricie Macková, hrající svůj teprve třetí profesionální turnaj a první na LET, naopak od začátku kola smazávala manko z pátku. Do sedmé jamky předvedla tři birdie a pak měla osm parů v řadě, než nastala malá katastrofa na šestnáctce. Druhá rána skončila v nehratelné pozici, navíc přišel trojput a výsledkem bylo triple bogey 7. Na poslední jamce musela Macková zahrát k naději na cut bezpodmínečně birdie. Třetí ránu poslala přes vodu na green a pak skórovala jedním puttem na konečných 71.

O ránu minuly cut mj. tři turnajové vítězky na LET: Shannon Tan (Singapur), Johanna Gustavsson (Švédsko) a Laura Beveridge (Skotsko), loni čtvrtá v Berouně díky vyrovnanému rekordu 63 ve finále.

Další Češky už byly cutu hodně vzdáleny: celkových +5 měly Šideri Váňová a amatérka Sofie Hlinomazová, +6 předloňská vítězka Jana Melichová s Kateřinou Vlašínovou a +7 další amatérka Lucie Váchová. Deset ran na pětiparové pětce vyřadilo ze hry Kristýnu Napoleaovou (celkově +9).

Ve vedení turnaje je před finále Angličanka Hannah Screen s minus 9 (67-68), která vede o ránu před Martou Martin (Španělsko), Caroline Hedwall (Švédsko) a Chloe Willliams (Wales). Po pátečním vyrovnání rekordu hřiště (63) zahrála Williams v sobotu o deset ran víc.

Ve třetím flightu od konce půjde Sára Kousková. První flight finále odstartuje v neděli v 8:45. Přímý přenos OS TV Sport začíná v 11:00.