Leaderboard The Open 2024: Senzační lídr v Royal Troon, McIlroy vyhořel, Woodse trápily bolesti

PGA TOUR
Leaderboard The Open 2024: Senzační lídr v Royal Troon, McIlroy vyhořel, Woodse trápily bolesti

Naprosto senzačním lídrem The Open v Royal Troon je až 273. hráč světa Daniel Brown. Angličan upsal na úvod šest ran a předčil i skvěle hrajícího Shanea Lowryho. Úvodní rundou se naopak výrazně protrápil Rory McIlroy a také Tiger Woods, jenž měl evidentně znovu velké potíže s bolestmi. 


-6 Daniel Brown

Nečekaným lídrem po prvním kole The Open je Angličan Daniel Brown. Velmi nenápadně se propracoval až ke skóre -6. Po bezchybné úvodní devítce se dvěma birdie zaskóroval na desítce i jedenáctce, další dvě birdie si poté schoval na závěr. A díky fantastické příhře na osmnáctce se dostal na zmíněných šest ran pod par Royal Troon.

-5 Shane Lowry

Dlouho to vypadalo, že povede Shane Lowry. Vítěz The Open z roku 2019 taktéž nechyboval, pětkrát zaskóroval a po první rundě je na samostatné druhé pozici.

-3 Justin Thomas

Po deseti jamkách byl na -4 Justin Thomas, ale na dvanáctce přišel hned o dvě rány a úder ztratil i na jamce následující. Přesto se vzepřel nepřízni osudu, zaskóroval na sedmnáctce a osmnáctce a je nejlepším Američanem v turnaji.

-2 Xander Schauffele, Justin Rose, MacKenzie Hughes, Alex Noren, Nicolai Hojgaard, Russell Henley a Joseph Dean

Justin Rose prošel úspěšně kvalifikací a má za sebou i povedené úvodní kolo. Po birdie ze trojky a sedmičky následovaly samé pary, Angličan byl s kolem velmi spokojen a do zítřejší rundy půjde z děleného čtvrtého místa.

-1 Matt Fitzpatrick, Chris Kirk, Brooks Koepka, Adam Scott, Scottie Scheffler, Sepp Straka a Matt Wallace

Naprosto mizerný úvod zažil Brooks Koepka. Na dvě bogey ale navázal čtyřmi birdie v řadě a zdálo se, že zástupce LIV Golf bude horkým adeptem na prvenství po úvodním kole. V dalším průběhu už ale Koepka zaskóroval jen jednou. Největším favoritem dle bookmakerů zůstává i po kole za  -1 Scottie Scheffler, světová jednička čtyřikrát zaskórovala a zapsala také tři bogey. 

even PAR Dean Burmester, Tony Finau, Joaquin Niemann, Jordan Spieth a 10 dalších

+1 Pádraig Harrington, Robert MacIntyre, Thorbjorn Olesen, Billy Horschel a 7 dalších

+2 Abraham Ancer, Patrick Cantlay, Alex Čejka, Brian Harman, Tyrrell Hatton, Adrian Meronk, Phil Mickelson, Francesco Molinari, Collin Morikawa, Jon Rahm, Marcel Siem, Cameron Young a 15 dalších

+3 Keegan Bradley, Rasmus Hojgaard, Dustin Johnson, Victor Perez a 9 dalších

+4 Ludvig Aberg, Viktor Hovland, Sam Horsfield, Adam Hadwin, Joost Luiten, Hideki Matsuyama, Nick Taylor a 7 dalších

+5 Sam Burns, Bryson DeChambeau, Tommy Fleetwood, Max Homa, Sungjae Im, Tom Kim, Gary Woodland, Will Zalatoris a 16 dalších

Bryson DeChambeau poměrně atypicky netrefil na úvod jediné birdie. Vítěz U.S. Open po pěti bogey a jednom double-bogey zaznamenal eagle na šestnáctce, který jej posunul alespoň do první stovky leaderboardu.

+6 Darren Clarke, Sahith Theegala, Henrik Stenson a 6 dalších

+7 Wyndham Clark, Rory McIlroy, Trevor Moore, Louis Oosthuizen a 5 dalších

Do osmé jamky to Rorymu McIlroyovi docela šlo. Jenže na známé jamce číslo osm, tedy Poštovní známce, trefil z první rány bunker a následně se do něj ihned vrátil. Výsledkem bylo double-bogey a následující velké potíže.

O další dvě rány přišel na jedenáctce po zátahu mimo hřiště, na druhé devítce přišly i tři bogey a se skóre +7 se zdá, že ani na posledním majoru tohoto roku slavit nebude. 

+8 Rickie Fowler, Tiger Woods a 5 dalších

Úžasný putt na úvod, ale poté znovu velké trápení. Po birdie z trojky zaskóroval už jen na třináctce. Dvakrát zahrál double-bogey, na šesti jamkách ztratil ránu a evidentně jej operovaná noha bolela. Výsledkem je 79 ran, což znamenná zítřejší tvrdý boj o cut. 

+9 Cameron Smith, Jorge Campillo a 5 dalších

+10 Guntaek Koh

+11 John Daly, Ernie Els a Todd Hamilton

+12 Dan Bradbury

WD Romain Langasque