Leaderboard The Open 2024: Schauffele navázal na Koepku a ovládl poslední major roku, Evropané v čele s Rosem dotahovali marně

PGA TOUR
Leaderboard The Open 2024: Schauffele navázal na Koepku a ovládl poslední major roku, Evropané v čele s Rosem dotahovali marně

Druhý major titul v tomto roce získal Xander Schauffele a navázal na Brookse Koepku, kterému se povedlo vyhrát dva majory v jedné sezoně před šesti lety. Evropané v čele s Justinem Rosem dotahovali marně a povolili americkému golfu vyhrát všechny majory poprvé od roku 1982!


-9 Xander Schauffele

Dlouhou dobu finálového kola se Xander Schauffele držel poměrně zpátky. Zaskóroval na šestce a sedmičce, přesto na příležitost čekal na třetí pozici. Zároveň ale nechyboval, což se ukázalo jako klíčový faktor.

A na těžké druhé devítce se rozehrál k výjimečnému výkonu. Nasázel čtyři birdie za šest jamek a tím se definitivně odpoutal jak od Justina Rosea, tak od Thristona Lawrence. Schauffele má po PGA Championship druhý major v sezoně.

Navázal tak na Brookse Koepku, který je posledním hráčem, jenž ovládl dva majory v jediném roce. Před šesti lety opanoval aktuálně hráč LIV Golf PGA Championship a také U.S. Open. Schauffele navíc završil americký rok. Všechny majory v jednom roce ovládli Američané naposledy před dvaačtyřiceti lety!

-7 Billy Horschel a Justin Rose

Billy Horschel vstupoval do finále z vedoucí pozice, na jedničce navíc zaskóroval. A ačkoliv úvodní devítku dohrál za -1, po chybě na desítce vypadl ze hry o titul. Po pěti parech v řadě se rozehrál ke skvělému výkonu až v samotném závěru.

Díky třem birdie se propracoval alespoň na dělené druhé místo. Spokojen se svým výkonem rozhodně bude i Justin Rose, jenž si to nejlepší schoval na závěr. Upsal čtyři rány a díky birdie z osmnáctky uhájil fantastickou druhou pozici.

-6 Thriston Lawrence

Úžasně a zcela bez nervů hrál velmi dlouhou dobu Thriston Lawrence. Jihoafričan na úvodní devítce trefil čtyři birdie a vedl. Na druhé devítce ale potvrdil, že jamky deset až osmnáct mu příliš nevyhovují.

V předešlém průběhu na ní zahrál jen dvě birdie, dnes dokonce žádné. Na dvanáctce o ránu přišel a šest ran pod parem Royal Troon stačí na čtvrté místo. 

-5 Russell Henley

Konzervativní golf přinesl Russellu Henleymu samostatné páté místo. Dnes podobně jako Schauffele nechyboval, trefil ale jen dvě birdie. 

-4 Shane Lowry

Shane Lowry si titul odstřelil na druhé devítce v rámci Moving day. V neděli po bogey z trojky rozehrál parádní part, za pět jamek uhrál čtyři birdie a dostal se zpět do hry. Jenže druhá devítka mu znovu nesedla, obešel ji v paru a je šestý. 

-1 Jon Rahm, Sungjae Im a Scottie Scheffler

Jon Rahm zažil fantastický úvod, v birdie proměnil první tři jamky, od té chvíle už hrál ale jen v paru. Výsledkem je dělená sedmá pozice společně se Sungjae Imem a světovou jedničkou Scottiem Schefflerem. Vítěz Masters se trápil především na greenech a drive na osmnáctce byl zřejmě ten nejhorší, jaký ve své dosavadní kariéře předvedl. 

even PAR Daniel Brown, Adam Scott a Matthew Jordan

Tři rány ztratil ve finále Daniel Brown a po bogey na osmnáctce zajistil, že pod parem Royal Troon zahrálo jen devět hráčů. Brown si ale také zajistil účast na The Open v příští sezoně, stejně tak pozvánku "zaslal" dvojici Adam Scott - Matthew Jordan. 

+1 Byeong Hun An, Alex Noren a Jason Day

+2 MacKenzie Hughes, Collin Morikawa a John Catlin

+3 Dean Burmester, Shubhankar Sharma a Daniel Hillier

+4 Pádraig Harrington, Sepp Straka a Ewen Ferguson

+5 Patrick Cantlay, Jordan Spieth, Ryan Fox a 3 další

+6 Sam Burns, Dustin Johnson, Matteo Manassero, Justin Thomas, Cameron Young a 5 dalších

Hrozivý den prožil aspirant na titul Sam Burns. Zaskóroval jen dvakrát, zapsal šest bogey a mezi desítkou a dvanáctkou přišel po sérii bogey-double-triple hned o šest ran. Nakonec přišel o devět úderů a z dělené druhé pozice se propadl až na jednatřicáté místo. 

+7 Kurt Kitayama a Matt Wallace

+8 Jorge Campillo, Max Homa, Brooks Koepka, Thorbjorn Olesen, Calum Scott a 2 další

Tři domácí hráči prošli na The Open cutem. Ewen Ferguson je tím nejlepším na dělené dvaadvacáté pozici, Robert MacIntyre jako vítěz Scottish Open dělí až 50. pozici a aktuálně třináctý nejlepší amatér Calum Scott si došel pro medaili, jelikož se stal se skóre +8 nejlepším amatérem The Open. 

+9 Matt Fitzpatrick, Robert MacIntyre, Adrian Meronk, Gary Woodland a 4 další

+10 Abraham Ancer a Joaquin Niemann

+11 Brian Harman, Rasmus Hojgaard, Phil Mickelson a 3 další

+12 Nicolai Hojgaard, Hideki Matsuyama a 3 další

+13 Rickie Fowler

+14 Tom Hoge, Marcel Siem a Young Han Song

+15 Darren Clarke, Alex Čejka a Aaron Rai

+18 Luis Masaveu

+19 Andy Ogletree

+22 Darren Fichardt