Pokud jste na HLUBOKÉ v poslední době nehráli, NEPOZNÁTE JI
Ano, je to pravda. Patříte-li mezi ty, kteří hříště pod zámkem Hluboká nad Vltavou za poslední dva roky vynechali nebo ji pamatují, jako tu osmnáctku, která pojídá míčky, budete velmi mile překvapeni. Již delší dobu zde nestraší vysoké roughy, ty se stáhli daleko od fairway
„Hřiště není nikdy ideální, nikdy není hotové a mělo by se stále zlepšovat a vyvíjet.“Stromy z parku v průběhu času opravdu zmizely. Celá oblast nebyla revitalizována po dlouhá desetiletí, ale dnes se pomalu vrací ke své původní historické podobě. Na hřišti se tak každý rok objeví několik desítek stromů. Výsadba se nepřizpůsobuje hřišti, ale naopak. Stromy se vrací na původní místa a původnímu plánu výsadby se dnes přizpůsobují jamky. VŠE ODSTARTOVALA SEDMNÁCTKA Kouzlem nechtěného je možná i nově nedesignovaná sedmnáctá jamka s poloostrovním greenem. Za původním plánem hřiště stojí architekt Kamil Pilát. Ten hřiště navrhl bohužel v době, kdy se hřiště stavělo s velkými limity. Bez písečných bunkerů, jezírek nebo výškových rozdílů, kdy maximální povolená výška byla pouhých 60 cm. Po záplavách v roce 2002 došlo ke změně, uvolnění možností přestavby a výsledkem je třeba právě sedmnáctá jamka. V okolí greenu se stále držela voda a jedinou možností bylo ji odvést do umělé laguny. I po konzultaci s dalšími architekty bylo vyhloubeno jezírko a jamka byla celkově zkrácena. „Osobně na náhody příliš nevěřím, ale tady zafungovala. Nejdřív jsme měli obavy, že nám hráči za úpravy v okolí greenu vynadají, ale ukázalo se, že ji přijali jako výzvu. Původně jsme dokonce uvažovali o ostrovním greenu, ale po konzultacích s jinými architekty jsme jej vodou uzavřeli jen ze dvou třetin. Sedmnáctka také odstartovala i další úpravy na hřišti. Tímto způsobem jsme pak vyřešili také další problematická místa a podobný princip najdete na druhé nebo páté jamce.“ Z DVACETI NA TŘI Dnes je Hluboká jednodušší, hratelnější, přátelštější a zbytečně hráče netrestá. Míčky se neztrácejí v roughech a pokud skončí ve vodě, je to prokazatelné. Padl tak i mýtus, kdy jste na hřiště museli jít vybaveni nejméně dvaceti míčky. Dnes vám budou stačit tři. Na své si zde přijdou jak rekreační, tak sportovně založení golfisté a pro hráče je příznivější i norma z roku 2015. „Poté co jsme odvedli vodu z fairwayí jsem čekal, že bude hřiště podle normy jednodušší, ale ukázalo se, že opak je pravdou. Proti normě z roku 2007 přibyly bunkery a hřiště se lehce zkrátilo, přesto hřiště hráčům rány přidává. Na Hlubokou si dnes můžete přijet zlepšit handicap. Důvodem jsou laguny mezi fairwayemi nebo v okolí greenů. Hřiště nesmí být záludné, musí vás sice potrestat za zbytečný risk, ale odcházet byste měli spokojeni.“ KVALITA PŘEDEVŠÍM Stav hřiště, pokud tedy nebudeme uvažovat krátké období po záplavách v roce 2002, byla vždy velmi dobrá. V poslední době, poté co se začal rýsovat nový redesign, však nadále roste. Zásluhu na tom má i anglický greenkeeper Matthew Salmon. „S jílovitou hlínou jsme na Hluboké bojovali od začátku, ale v poslední době jsou zásahy do greenů a hlavně fairwayí vidět. Aerifikací totiž poslední dobou neprocházejí jen greeny, ale postupně i fairwaye a do půdy se nám daří vpravovat stále více písku. Změnu tak už teď na celém hřišti poznáte a letos je tak snad v nejlepším stavu, v jakém kdy bylo.“ ZMĚNY NEJEN NA HŘIŠTI Svou proměnou prošla i klubovna. Nová je část s recepcí, salonkem a klubovým zázemím stejně jako prostor restaurace, který narostl o dalších 80 m2. Na podzim projdou rekonstrukcí také toalety a šatny. A osvědčila se i změna nájemce restaurace, kterým je již druhým rokem španělský šéfkuchař Jesus Ramiro Comino. „Kuchyně je jedna z věcí, na kterou jsme teď opravdu pyšní. Máme kuchaře, který vařil v michelinské restauraci, je vlastníkem několika restaurací na Mallorce, Kanárských ostrovech nebo v Čechách a přinesl nám hodně radosti nejen do klubu, ale i na hřiště. Vaří svou kuchyni, ale nebojí se ani českých specialit. Teď tedy máme mix španělské, italské a české kuchyně, kterou si všichni nemohou vynachválit. Každý si přijde na své. Nabízíme nejen speciality, ale i denní menu kolem sta korun. A nebyli by to Španělé, aby si k menu i něco malého jako překvapení nepřidali.“ Přesvědčit o kvalitě se můžete koneckonců i vy. Golf Digest Open Tour má další zastávku právě na Hluboké, a to v sobotu 21. května. Přihlásit na turnaje se můžete ZDE Pro naše předplatitele je opět pouze za startovné 600 korun, start je tentokrát až ve 12:30 a opět se hraje nejen o účast ve finále v Berouně, ale také o věcné ceny pro první tři nejlepší ve třech vypsaných kategoriích.
Komentáře (0)